V českobudějovickém Domově pro seniory koluje protestní petice

České Budějovice - Na dva tábory se rozdělili lidé z jednoho z domovů pro seniory v Českých Budějovicích. 44 z nich sepsalo petici a protestuje proti nátlaku, který na ně měli kvůli podpisu nových smluv vyvíjet pracovníci zařízení. 67 seniorů naopak tvrdí, že na ně žádný nátlak vyvíjen nebyl.

Místo klidných diskuzí o počasí, rodinách a chorobách panuje nyní v Centru sociálních služeb na Staroměstské ulici v Českých Budějovicích napjatá atmosféra. Důvodem jsou nové smlouvy o poskytování sociální péče. Někteří důchodci je totiž podle svých slov podepsali proti své vůli. „Nám dali k podepsání smlouvy, do kterých jsme vůbec neměli co mluvit,” říká jeden ze signatářů petice a druhý dodává: „Já jsem se prostě podvolil pod vyjádřením působících, že bych nemusel dostávat dietu, že není důvod. Že bych tady taky nemusel bydlet.”

Podle slov ředitelky Centra sociálních služeb Ivy Jirovské při podepisování smluv na seniory žádný nátlak vyvíjen nebyl. Za toto tvrzení se postavilo i 67 obyvatel domova pro seniory. O tom, že v postupu zařízení nedošlo k pochybení, je přesvědčen také náměstek primátora Českých Budějovic Rudolf Vodička (KDU-ČSL).

V čem je přesně problém? Vedení domova připravilo v souladu s novými zákony nové smlouvy, podle kterých obyvatelé za pobyt zaplatí víc. Podepsali je skoro všichni – jenže část z nich teď tvrdí, že jim nikdo neřekl, že podle stejných norem měli tři roky na rozmyšlenou – a než by podepsali, ušetřili by desítky tisíc.

Nespokojení senioři chtějí, aby se jejich peticí zabývalo na některém ze svých příštích zasedání i zastupitelstvo města. Očekávají, že je podpoří hlavně komunističtí a sociálně-demokratičtí zastupitelé.