Spor ekologů a podnikatelů o splouvání Vltavy míří k Evropské komisi

Šumava - Vadí splouvání horního toku Vltavy přírodě? Otázku bude řešit Evropská komise. Na ni se totiž obrátila tři jihočeská ekologická sdružení - stěžují si na příliš mírný přístup šumavského Národního parku a požadují splouvání výrazně omezit. Místní podnikatelé a starostové jsou rozhodně proti a obviňují aktivisty z toho, že se snaží zničit podnikání na Šumavě.

V současnosti platí pravidlo, že pokud klesne hladina pod 42 centimetrů, nesmí se na ni vodáci vydat. Toto pravidlo se však nelíbí ekologickým aktivistům, kteří se nyní obrátili na Evropskou komisi stížností na Správu národního parku Šumava.

„Důvodem je to, že Správa parku nerespektuje výsledky odborné studie, z které jednoznačně vyplývá, že při stávající úrovni splouvajících limitů dochází k poškozování celého biotopu,“ tvrdí Ondřej Spásat z Českého svazu ochránců přírody.

Opačný názor mají podnikatelé. Ti mluví o snaze aktivistů o zlikvidování turistického ruchu na Šumavě. Obzvláště správci kempů, provozovatelé restaurací a půjčoven lodí s ekology důrazně nesouhlasí: „To není o ochraně přírody, někteří aktivisté se spíše snaží zničit podnikání na horním toku Vltavy,“ říká Ladislav Bláha, majitel půjčovny lodí.

Správa národního parku Šumava je tak v těžké pozici: „Na jedné straně je zde stížnost na to, že nekonámé dostatečně přísně, na druhé straně jsme považováni za příliš přísné,“ říká Josef Šternberk ze Správy národního parku Šumava.