Hluboká hostí největší výstavu veteránů v Česku

Hluboká nad Vltavou - Přes 240 historických vozidel a tisíce diváků - tak vypadal letos největší sraz automobilových a motocyklových veteránů v Česku. U Hluboké nad Vltavou byla k vidění třeba staletá auta, která dnes už existují jen v jediném exempláři. Většina z nich přitom dokázala absolvovat asi 60km soutěžní trasu.

Sedm aut vyrobených do roku 1920, šest motocyklů poháněných ještě řemenem. Auta s výkonem jen kolem jednoho kilowattu i stroje, které představovaly ve své době špičku mezi sportovními a luxusními vozy. A také tisíce diváků i dobově oblečené posádky. „V Česku je to určitě největší akce, jednak počtem účastníků, jednak také kvalitou startovního pole – máme třeba 80 vozů vyrobených do roku 1930,” říká ředitel soutěže Pavel Hartl.

Nejstarším skutečně pojízdným vozem byl dnes Oldsmobil, vyrobený před 107 lety. Mezi roky 1902 až 1906 jich dělníci a technici smontovali 450, nyní je to jediné auto tohoto typu v kontinentální Evropě. Dalším unikátem je Premiér z roku 1907. „Myslel sem si, že je to jediné dochované auto v Evropě a nedávno mě jeden Novozélanďan přesvědčil, že je jediný na celém světě,” říká jeden z účastníků soutěže Anatol Daňha.

Obdiv diváků ale sklízely i třeba historické hasičské vozy. Ceny některých aut nebo motocyklů nechtěli jejich majitelé ani odhadovat. Přitom jedna hodina jízdy znamená stovky hodin strávených v dílně. Češi podle organizátorů patří mezi nejznámější a nejaktivnější sběratele historických vozů a motocyklů. „Měla by to být nejstarší pojízdná bugatka na světě a celkově třetí nejstarší,” popisuje svůj vůz František Ernest.

Většina z historických unikátu přijela na Hlubokou po vlastní ose, ještě v průběhu neděle se s nimi mohou lidé náhodně potkávat na jihočeských silnicích.