Na Chrudimsku je k vidění Ďáblova bible

Chrudim - Legendy spojené s Ďáblovou biblí opět ožívají v Chrasti u Chrudimi. Jeden z nejcennějších středověkých rukopisů mohli ještě donedávna obdivovat návštěvníci v pražském Klementinu. Na Chrudimsku je nyní k vidění jeho kopie.

Ďáblova bible se symbolicky vrací do místa svého vzniku. Osudy tajemného rukopisu plného náboženských textů, ale i lékařských spisů nebo zaklínacích formulí popisují výstavní sály muzea v Chrasti. „Protože jsme neměli možnost, aby se k nám vrátil originál, ve spolupráci s Národní knihovnou jsme přenesli to nejlepší, co bylo v Praze k vidění,“ vysvětluje ředitel místního muzea Jan Schütz.

Ďáblova bible údajně vznikla na přelomu 12. a 13. století v někdejším Podlažickém klášteře, v místech dnešního kostela svaté Markéty. „Návštěvníkům pouštíme i video s archeologickým průzkumem, který se konal v roce 2003,“ tvrdí pracovnice muzea Lenka Schináglová. Kolekci z Národní knihovny dále doplňují exponáty chrasteckého muzea včetně archeologických nálezů. O pestrobarevné listy s vyobrazením ďábla se zajímají i v zahraničí. „Jedná se o největší knihu světa. Ďáblova bible zahrnuje tehdejší vědění nejen z Česka, ale i z Evropy,“ říká Schütz.

Unikátní rukopis, který byl ve středověku přirovnáván dokonce k sedmi divům světa, se stal inspirací pro spisovatele i filmaře. Legendami opředená kniha je stále předmětem bádání, mimo jiné i za pomoci digitalizace.