Tábor vyrazil do boje s hracími automaty

Tábor - Hrací automaty mimo město, nebo alespoň pryč z centra - tak si někteří zastupitelé Tábora představují, že částečně sníží kriminalitu. Tábor přitom není jediné jihočeské město, kde se hazard omezuje. Už před několika lety se o to snažili i v Písku. Boj ale nakonec vzdali.

Čtyři desítky heren stojí na území Tábora, čtvrtina z nich přímo v centru města. Jejich počet se musí regulovat, jak říkají někteří zastupitelé. Rostoucí kriminalitu potvrzují jak městští strážníci, tak jejich velitel Petr Svoboda. Zrušení automatů ale naráží na problémy. Sousední obce se obávají, že herny z centra přemístí jejich provozovatelé právě k nim. „Věřím, že pokud Tábor přijme některá opatření ohledně výherních automatů, bude s ním Sezimovo Ústí spolupracovat,“ nechal se slyšet zastupitel Sezimova Ústí Martin Klíma (SZ).

Aby herna zůstala na svém místě, pořídí si videoterminály. Jejich provoz obce nemusejí povolovat, stačí souhlas ministerstva financí. To je důvod, proč boj s výherními automaty vzdali například v Písku. Město Písek prozatím neuvažuje o vytlačení heren, jak sdělila tisková mluvčí píseckého městského úřadu Jindřiška Jelínková. Domnívá se, že by došlo k rozšíření videoterminálů, nad kterými by pak město nemělo kontrolu.