Na balneoprojekty získalo Česko peníze z evropských fondů

Jižní Čechy - Na lázeňské mapě Česka se nově rozsvítí dva body: Prachatice a Hluboká nad Vltavou. Peníze v řádu desítek miliónů korun získaly na své balneoprojekty z evropských fondů. O další prostředky z regionálního operačního programu mohou firmy, instituce ale i neziskové organizace požádat do konce července.

Nejdříve budou peníze na nové lázně, nové lanovky a až potom jsou na řadě opravy lokálních silnic a památek. To je výsledek rozdělení necelých tří miliard korun z takzvané druhé výzvy regionálního operačního programu pro Západočeský a Jihočeský kraj. Jak potvrdil ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiří Trnka, z krajů ten druhý dopadl výrazně lépe: „Jihočeši celkem vyčerpají 1,8 miliardy korun.“

Hlavní novinkou jsou nové lázně na mapě Čech, 70 milionů na jejich vybudování míří například do Prachatic. Poslanec a starosta Prachatic Jan Bauer uvedl, že na tomto lázeňském projektu se pracuje více než sedm let. Na další lázně, tentokrát v Hluboké nad Vltavou, přispěje evropská unie dokonce částkou 140 milionů. Konkurovat si projekty podle autorů nebudou. Spoluautor projektu a ředitel Kardiocentra Nemocnice České Budějovice Ladislav Pešl ujistil, že objekt bude sloužit široké veřejnosti i pacientům českobudějovického kardiocentra a Martin Půlpytel z Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad doplnil, že kraj chce podpořit cestovní ruch i zdravotnictví.

Nejde ale jen o lázeňství, opravy se dočká například prachatická dominanta kostel svatého Jakuba a 90 milionů poputuje i na rozšíření lyžařského areálu Lipno. „Jihočeský kraj je známý zejména jako destinace pro letní dovolenou, chtěli jsme, aby došlo k prodloužení turistické sezony,“ dodal ředitel Trnka. Ze 607 projektů uspělo 119, peněz se dočkají i některé místní silnice, školy, zdravotnická zařízení a domovy důchodců.

O další peníze z regionálního operačního programu mohou firmy, instituce i například neziskové organizace žádat do konce července. Českobudějovický úřad bude tentokrát rozdělovat více než 5,5 miliardy korun.