Vodácké firmy počítají zisky, starostové obcí sčítají škody

České Budějovice - Na vodácké turistice vydělávají podle starostů obcí v okolí Vltavy pouze vodácké firmy. Města a obce podle nich jen prodělávají. Rostou jim například náklady na úklid odpadků nebo opravy poškozených věcí. Škody by mělo být možné zaplatit z daní firem, které na vodácích vydělávají. Daně ale vodácké firmy často odvádějí do jiné kasy. Velká část podnikatelů, kteří podnikají na území obcí, je totiž přihlášena jinde.

Úsekem mezi Vyšším Brodem a Českými Budějovicemi propluje každoročně přes 90 tisíc lodí. Podle Václava Mareše z půjčovny lodí Mazel vodáci samozřejmě nezaplatí jen za půjčení materiálu, ale kolem řeky utrácí spoustu peněz. Starostové s ním ale nesouhlasí. „Když spočítáte příjmy do obecní kasy, tak nejsou prakticky žádné,“ potvrdil starosta Zlaté Milan Štindl.   

Podle městských i policejních statistik roste výše škod, kterou často opilí lidé způsobují. Radnice pak musí platit například úklidové práce a odvoz odpadků. „V našem případě se vůbec nedá mluvit o nějakých ziscích. Máme s tím jenom náklady a výdaje. Ničí nám majetek a devastují dopravní značení,“ komentoval starosta Českého Krumlova Luboš Jedlička.

Na paradoxní situaci v jižních Čechách už před dvěma roky poukazovali představitelé Vyššího Brodu. Šumavští starostové bojují za vodáctví na horním toku Vltavy, jejich kolegové z níže položených míst zase vyčíslují škody. Vodáckou turistiku ale nijak omezovat nehodlají.