Na českých silnicích hyne tisíce zvířat

Praha - Čeští přírodovědci se vůbec poprvé pokusili spočítat, kolik zvířat umírá pod koly aut. Sčítání a první celorepublikové odhady ukázaly, že za rok uhyne kvůli motorovým vozidlům milión kusů zvěře. Střet se zvířetem je podle policejní statistiky také druhou nejčastější příčinou dopravní nehod. Sčítání proběhlo celkově podél 1200 kilometrů silnic v Polabí, na Českomoravské vrchovině a jižní Moravě.

„Těch zvířat uhyne ohromné množství, ty odhady jsou takové, že na českých silnicích ročně zahyne 570 tisíc zajíců, 300 tisíc ježků, 52 tisíc srnců a 70 tisíc bažantů,“ uvedl autor studie Petr Anděl.

Podle Václava Hlaváče z Agentury ochrany přírody a krajiny jsou čísla úhynu překvapivě vysoká. Divoká zvířata se bez volného pohybu krajinou ale neobejdou a ploty kolem dálnic jim v cestování nedokážou zcela zabránit. „Silnice tvoří nepřekonatelné bariéry v přírodě a vytváří v podstatě izolované ostrovy,“ dodal Hlaváč.

V celé Evropě se pro zvěř staví na nejrušnějších silnicích speciální přechody. Podobné zelené mosty jsou na českých dálnicích vzácností, zatím jsou čtyři, ale další se připravují. „Několik takových objektů bude stát na nově budované dálnici přes České středohoří,“ řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Hoření.

Do zábran proti pohybu zvěře se investovalo v minulých dvou letech takřka 800 milionů korun. Cena zelených mostů není ve srovnání s celkovým účtem za dálnice vysoká, i tak jde minimálně o sto milionů korun.