Kempům a koupalištím na jihu Čech chybí návštěvníci

Tábor - Zatažená černá obloha a ještě černější sezona hrozí provozovatelům kempů a venkovních koupališť na jihu Čech skoro každý den. Zatím uběhla pouze čtvrtina prázdnin, ale již začínají sčítat první ztráty kvůli špatnému počasí. Návštěvníků je oproti loňskému roku až o polovinu míň a ještě k tomu odjíždějí dřív, někteří dokonce předem ruší rezervace.

Venkovní plovárna v Táboře má kapacitu je přes jedenáct set lidí. V letošní první polovině prázdnin je ale prázdná. „Ztráty budeme vyčíslovat až po sezoně,“ říká jednatel tělovýchovných zařízení Tábor Michal Vele.

Dalším příkladem je venkovní plovárna v Bechyni. V tomto roce tratí už desítky tisíc korun a kvůli nezájmu návštěvníků jí museli dočasně zavřít. „Vykazujeme ztrátu okolo pětaosmdesáti tisíc korun,“ konstatuje správce veřejného koupaliště v Bechyni Miroslav Král.

Na nedostatek návštěvníků si stěžují i provozovatelé jihočeských kempů. Lidé, kteří začátkem prázdnin přijeli, většinou svou dovolenou předčasně ukončili. Další odhlašují rezervace. „Za posledních šest nebo sedm let je to nejhorší sezona,“ suše informuje provozovatelka kempu Malý Jordán v Táboře Liběna Flaksová. „Lidí přijelo minimálně o polovinu míň,“ doplňuje ji kolega Martin Voves, vedoucí táborského kempu Knížecí rybník.

Podle provozovatelů i návštěvníků stojí za nezájmem o kempy deštivé počasí. Provozovatelé kempů i plováren ale doufají, že druhá polovina prázdnin bude úspěšnější a prvotní ztráty se podaří vyrovnat.