Místo klidové zóny mají v centru Písku parkoviště

Písek - Místo relaxační zóny a prostoru pro bezpečné hraní dětí se obyvatelům Písku dostalo parkoviště.  Písečané totiž prohráli několikaletý boj o zachování klidové zóny v centru města.  Nyní tedy přímo vedle dětského hřiště parkují auta návštěvníků městského úřadu a trhovců. To trápí především rodiče, proti je i dopravní policie. Obává se totiž zvýšení počtu dopravních nehod a nejvíc toho, že jejich účastníky budou malé děti.

O zachování vnitrobloku v centru Písku jako klidové zóny s dětským hřištěm usilovali místní lidé téměř tři roky. Jednání s radnicí však skončila neúspěchem. Teď tu parkují auta. „Současný stav považujeme za smutný konec všeho našeho úsilí,“ říká zklamaně zástupkyně občanské iniciativy Písek Magdaléna Myslivcová.

Vedení radnice se brání tím, že parkovacích míst ve městě je málo. Parkoviště ve vnitrobloku má sloužit jen klientům městského úřadu a trhovcům. Podle místních tu ale parkuje každý. „Jedná se o přechodnou záležitost, kterou chceme vyzkoušet,“ tvrdí starosta Písku Miroslav Sládek.

Předmětem sporu je i dopravní značka zákaz vjezdu, ovšem s výjimkou pro trhovce a pracovníky úřadu. Město jí tu nechalo nainstalovat, aniž by vyrozumělo dopravní policii. Ta tvrdí, že auta vyjíždějící z vnitrobloku představují nebezpečí hlavně pro chodce. „Na základě tohoto zjištění jsem sepsal oznámení, které bude předáno na odbor dopravy v Písku a odbor silničního hospodářství Jihočeského kraje,“ informuje dopravní inženýr dopravního inspektorátu Policie ČR v Písku Stanislav Grech. "Je to neveřejná účelová komunikace, na kterou vlastník může tu značku umístit, aniž by musel mít povolení dopravního inspektorátu, tvrdí starosta Sládek.

Vedení radnice slibuje, že parkování vedle dětského hřiště je jen dočasné do chvíle, než se podaří sehnat peníze na výstavbu podzemních garáží. Zástupci občanské iniciativy se ale obávají, že to může trvat i několik let.