Teplá Vltava bude zatím splavná podle starých pravidel

Srní (Klatovsko) - Teplá Vltava v šumavském národním parku bude do konce letošní sezony pravděpodobně splavná podle starých pravidel. Na lodích tak půjde sjíždět při stávajícím limitu 45 centimetrů na vodočetné lati na Soumarském mostě. Shodla se na tom rada parku. Nový návštěvní řád, který by měl vodáctví zpřísnit, dnes rada neprojednala. Nesešla se potřebná nadpoloviční většina čtyřiapadesátičlenného sboru, která mohla o dokumentu rozhodovat.

„Nebyli jsme usnášeníschopní, k tomu bychom potřebovali aspoň 28 členů. Chybělo nám jich šest,“ uvedl ředitel správy šumavského parku František Krejčí. Na schůzku nedorazilo několik starostů šumavských obcí. „Nesouhlasíme s navrženými podklady a projednávanou zprávou. Rozhodli jsme se proto, že jednání budeme blokovat,“ komentoval předseda Svazu šumavských obcí František Nykles. Starostům nejvíc vadí podle nich klíčová příloha o splouvání. Zpřísnění podmínek podle nich zlikviduje turistický ruch v oblasti.

Rada parku, která musí nový návštěvní řád projednat, se znovu sejde nejspíše až začátkem září. Konečný termín schůzky má vzejít ze srpnového jednání výkonného výboru. Sezona splouvání ale končí 31. října. Pokud se rada na návštěvním řádu opět neshodne, bude rozhodovat ministerstvo životního prostředí, které na to má lhůtu 30 dnů. „Bylo by dobré, aby se to teď ve zbývajícím čase řádně doprojednalo,“ dodal Krejčí.

Evropská komise hrozí správním řízením za poškozování cenné lokality

Jeden z turisticky nejvíc navštěvovaných úseků, ze Soumarského mostu do Pěkné, kde řeka teče nejcennějším územím, chtěla správa parku na základě studií vědců původně uzavřít už od poloviny června do poloviny srpna. Hlavním důvodem pro omezení vodáctví jsou ohrožení živočichové a rostliny, především perlorodka říční. Odborníci už kvůli tomu doporučili zvýšit limit výšky hladiny pro sjíždění ze 45 na 61 centimetrů.

Řeka by po omezeních byla splavná jen pět dnů v měsíci, a to pouze při déletrvajících nebo přívalových deštích. To se vodákům nelíbí, ekologové naopak upozorňují, že splouvání měl park omezit už dávno. Pokud nové limity neprosadí, hrozí Česku správní řízení od Evropské komise za poškozování evropsky cenné lokality.

Spor ochránců přírody a Správy národního parku Šumava se dostal až k Evropské komisi.
Zdroj: ČT24