Obyvatelé Českého Krumlova podepisují petici proti kanálu

Český Krumlov - Nečekaně silné emoce vyvolal plán na stavbu vodáckého kanálu v Českém Krumlově, proti projektu se rozhodně postavili obyvatelé dotčené lokality. Samotné sportoviště jim nevadí, ale bojí se dalšího návalu neukázněných turistů. Jejich obavy podporují i statistiky Městské policie, podle kterých jsou za většinu konfliktů odpovědní právě vodáci.

Vodácký areál podobný těm v pražské Tróji nebo u Českých Budějovic by měl vyrůst v okrajové části Českého Krumlova u takzvaných Rechlí, tedy kryté lávky přes Vltavu. Organizátor petice Pavel John uvedl jako důvod protestu: vodáci jsou příliš hluční. Kanál chtějí sportovci paradoxně proto, že v létě nemohou na řece přeplněné vodáky trénovat. Miroslav Partl ze Sportovního klubu Vltava petici nechápe, vodácký klub se zabývá sportovní činností a s turisty nemá téměř nic společného.

Petici přesto podle jejího organizátora podepsali všichni místní obyvatelé. Samo sportoviště jim nevadí, obávají se chystaného zázemí. Podle nich by do blízkosti jejich jejich domů přitáhlo další vodácké výpravy. Jak říká Milena Staňková, kanál nevadí, vadí ale další hospoda. Hospoda s terasou Pavlovi Johnovi vadí nejvíc. Městské policejní statistiky obavy místních podporují, v letní sezóně jsou za většinu výjezdů strážníků odpovědní právě vodáci. Spoluobčané by měli mít právo se k tomu vyjádřit, myslí si starosta Českého Krumlova Luboš Jedlička (ODS). Sportovci však mají pro svůj areál už prakticky všechna povolení, nyní čekají pouze na peníze z Evropských fondů.

Organizátoři petice chtějí podle se svými námitkami seznámit i úředníky, kteří dotace přidělují.