Cukráři učí péct v dětských domovech

Písek - Do sedmi dětských domovů z celé České republiky se sjeli profesionální kuchaři a cukráři. Děti si díky nim mohly vyzkoušet tradiční i netradiční cukrářské umění. Děti měly k dispozici kuchyňské vály, cukrářské náčiní i všechny nezbytné ingredience. V první lekci se pod odborným vedením profesionála učily připravit tři druhy těsta a upéct tři variace závinů. Peklo se například v dětském domově v Písku.

„Jablečný,ořechový závin a ve třetí řadě se peče závin na slaném těstě na špenátu se šunkou,” říká asistentka kuchaře Gabriela Veselá. Právě recept na špenátový závin se šunkou dal podle dívek nejvíce zabrat.

Předseda jihočeské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů ČR Antonín Olah považuje pomoc dětským domovům za velice důležitou. Všech sedm zařízení, které se do akce zapojily, získá kromě kuchyňského vybavení také finanční pomoc. „Každá takováto akce má svůj smysl zvláště pro děti z dětských domovů, neboť se naučí zase novým postupům,” ředitel dětského domova v Písku Ladislav Klíma a dodal, že je to jedna z důležitých věcí, které by se měly dět před vykročením do reálného života naučit.

Naučit se nové recepty a vyslechnout rady cukrářských mistrů má svůj význam, souhlasí také děti. „Já si myslím,že určitě jo, zvlášť pro ty menší děti. Já jsem na takovém školení poprvé, ale je to pěkné, že pro nás dělají takovou věc,” uvedla Adriana Vaverková z píseckého domova. Více než stovka dětí v sedmi dětských domovech v celé České republice se ke kuchyňským stolům vrátí znovu za 14 dní.Tentokrát se budou učit péct sušenky.