Spor o zpoplatnění přívozu na Lipně

České Budějovice - Rozhodnutí vlády z roku 1955 by mělo rozsoudit spor o zpoplatnění lodního přívozu mezi Frýdavou a Frymburkem na Lipně. Lidé z pravého břehu jezera tvrdí, že mají nárok na jeho bezplatné užívání a své tvrzení opírají mimo jiné právě o vládní usnesení, které dosud nikdo nezrušil. Obec, která přívoz vlastní, ale o podobné výjimce neuvažuje.

Jízda, respektive chůze po pevné silnici je totéž, jako plavba lodní linkou do místa bydliště. Ani za jedno by se nemělo platit. K takovému právnímu výkladu dospěla skupina místních z okolí Přední Výtoně na břehu Lipenské přehrady. „Nalezené dokumenty prokazují, že převozy byly zřízeny jako náhrada za komunikace a stržené mosty,“ říká podnikatel Vladimír Šlégr.

Návrat do minulého století, by měly umožnit listiny, které nalezl právník a také poslanec a předseda KSČM Vojtěch Filip. „Ta povinnost se zajišťovala zdarma. Byla dána tím, že stát rozhodl o stavbě přehradní nádrže Lipno a rozhodl také o stržení mostů a přerušení silnic.“ tvrdí poslanec Vojtěch Filip. 

Přívozy na Lipně začaly fungovat okamžitě po napuštění přehrady. Podle rozhodnutí vlády z roku 1955 mělo jít o jakési plovoucí silnice. „Přístavní rampy jsou spolu s převozním zařízením náhradní komunikací. Přístavní rampy tedy slouží výhradně veřejné dopravě.“ cituje Filip z dobových materiálů.

Přívozy na Lipně nejprve provozovala správa silnic. Později dva z nich předala zdarma Přední Výtoni a Horní Plané. Ale bez podmínky bezplatné dopravy pro bydlící. Představitelé Přední Výtoně už v minulosti ale požadavek skupiny místních podnikatelů rozhodně odmítli. „Rozhodli jsme se už asi před deseti lety, že ten převoz dáme do nájmu a nájemcům nemůžeme určovat ceny,“ hájí se starostka Přední Výtoně Regina Housková.  

Pokud se skupina obyvatel a podnikatelů z pravého břehu Lipna nedohodne na bezplatném přívozu do konce prázdnin, nezbude jim podle jejich slov, než přistoupit k žalobě.