Návštěvníci kleťské hvězdárny vybírají jméno pro planetku

Jižní Čechy - Nové jméno pro objevenou planetku hledají jihočeští astronomové na observatoři Kleť. Požádali návštěvníky hvězdárny, aby jim s výběrem vhodného jména pomohli. Hvězdárna na Kleti patří svými pozorováními a právě objevem nových planetek k nejvýznamnějším ve světě.

Seznam planetek, které objevili a pojmenovali jihočeští astronomové, má celkem 849 položek. „Já už jsem navrhla desítky, možná stovky jmen kleťských planetek, takže jsem zvědavá na návrhy návštěvníků,” říká ředitelka hvězdárny Jana Tichá.

Za 50 let existence kleťské observatoře mají astronomové na svém kontě řadu významných objevů. Díky teleskopu Klenot, který jim tu slouží už pátým rokem, objevili více než šest stovek dosud neznámých těles. Podle astronoma Miloše Tichého je observatoř aktuálně na 14. místě v celosvětových statistikách.

Vůbec poprvé se tu rozhodli požádat návštěvníky hvězdárny o výběr jména pro planetku, kterou pomocí Klenotu objevili jako první v březnu 2002. „Jsme na vrcholu Kleti a je to hvězda, takže jsem navrhoval jméno Kleťuška,” pochlubil se se svým nápadem Jiří Fuchs. Také další návštěvnice hvězdárny přispěla svým návrhem: „Jméno planetky mě napadlo Testudo, což je latinský název pro skupinu želv.”

Díky astronomům z kleťské hvězdárny zná celý svět stovky jmen z českého a hlavně jihočeského místopisu. Na obloze je tak možné spatřit planetku České Budějovice nebo Nové Hrady. I ony se staly trvale pozorovanými tělesy ve vesmíru.