Nová sportovní hala v Hradci Králové je sportovcům nebezpečná

Hradec Králové - Nová sportovní hala v Hradci Králové - Třebši za 75 miliónů korun se ještě ani nedostala do plného provozu a radnice ji zavřela. Zřejmě podmáčenou palubovku vrásní nerovnosti a magistrát má starost o bezpečnost návštěvníků, především sportovců. Stavba za 75 miliónů přitom začala sloužit teprve v květnu.

Magistrát vyhodnotil stav palubovky v nové hale a po čtyřech měsících od dokončení ji zavřel. Metry vypouklé podlahy jsou totiž nebezpečím pro sportovce, podle primátora města Otakara Divíška (ODS) mohl podlahu poškodit někdo úmyslně: „Je záhadou, jak se dostala voda do otvorů pro nosnou konstrukci sítí.“ Vedoucí sportovních areálů ze Správy nemovitostí Hradec Králové Michal Koťan potvrdil, že bublina v podlaze je pravidelně každé dva dny minimálně o metr větší. Jak doplnila ředitelka Správy nemovitostí Hradec Králové Zdeňka Rychterová, riziko, že se zde cvičenci poraní, stále roste.

Právě nyní na počátku školního roku měla hala za 75 miliónů korun přejít do plného provozu a sloužit 35 tisícům občanů města. Ředitelka Rychterová dodala, že časová kapacita haly je již na 80 procent zaplněná, mají zde probíhat nejen tréninky, ale i sportovní utkání. Veškeré škody, které díky poškození vzniknou, budou uplatňovat na Metrostavu.

V srpnu magistrát nerovnosti palubovky a vlhkost podkladu reklamoval. Radnice tvrdí, že podlaha se prohýbá a praská a požaduje od Metrostavu nápravu. Mluvčí Metrostavu František Polák se nebrání, příčinu však zatím neznají. Ve spolupráci s kolegy z ČVUT budou zjišťovat, co se vlastně stalo a až budou znát příčinu, podlahu samozřejmě opraví. Primátor Divíšek ještě rozsah škody nezná, bude-li se však měnit podlaha celá, cena opravy se bude počítat v milionech.

Příčiny závad nezkoumá jen stavební firma, ale také radnice, která si najala soudního znalce.