Parní lokomotivy ozdobily oslavy železnice ve Strakonicích

Strakonice - Strakonické nádraží se dnes vrátilo o 140 let zpátky v čase. Po kolejích jezdily parní lokomotivy, které zdravili lidé v dobových kostýmech. Město leží uprostřed trati mezi Českými Budějovicemi a Plzní a první vlaky se po dráze císaře Františka Josefa rozjely právě před sto čtyřiceti lety.

Do nádraží vjely společně parní lokomotivy Štokr a Šlechtična, jedna od Českých Budějovic a druhá od Plzně. Od Vimperka je pak doplnil historický motorový vůz Hurvínek. Lokomotivy neunikly pozornosti ani jednoho návštěvníka, i když byly pod přísným dohledem. Pro mnohé jsou totiž dodnes srdeční záležitostí. „Když vidím tuhle mašinu, tak si vybavuji všechny ty součástky,dneska bych s ní ještě odjel," vzpomíná jeden z návštěvníků Josef Hubený.

O zábavu se ve Strakonicích postaral nejen Josef Švejk, ale i jihočeský pohádkový král Zdeněk Troška. Ten si navíc vyzkoušel, jaké to je být přednostou zastávky v Hošticích. Oslavy železnice se ve Strakonicích stanou tradicí, dnes se tam přišlo podívat více než pět set lidí.

Na jihu Čech jezdila parní lokomotiva pravidelně naposledy v roce 1978, v celé republice se pak projela naposledy v roce 1980 na libereckém nádraží.