České Budějovice zavedly opatření proti krádežím

České Budějovice - V Českých Budějovicích musela policie spolu s vodohospodáři přistoupit ke speciálním opatřením kvůli krádežím poklopů od kanálů. Ve městě už jich zmizelo přes 100, policisté zpřísnili dohled nad sběrnami kovů po celém území a organizují v nich kontroly. Kromě toho začali správci kanalizace s výměnou litinových vík za plastová, která se už nedají prodat.

V Hlubocké ulici na okraji krajského města zmizely litinové mříže, zůstaly po nich jen díry v zemi. O několik ulic dál chybějí mříže v šesti místech, technik správcovské firmy Josef Jirša potvrdil, že mříže mizí dost často. Vodohospodáři sčítají škody, které jdou do stovek tisíc. Počet krádeží totiž strmě vzrůstá, podle zástupce vodohospodářské společnosti 1.JVS Lubora Tomance jsou kanály bez mříží velkým rizikem zejména pro obyvatele města. Na kanály vyčlenili speciální četu, mluvčí 1.JVS Jitka Kramářová uvedla, že pracovníci vyjíždějí okamžitě a snaží se nápravu škody zabezpečit během krátké chvíle.

Správci kanalizace hovoří o ztrátě trpělivosti, proto přijali další opatření a kanály začali zakrývat plastovými mřížemi. Lubor Tomanec z 1.JVS dodal, že plastové vpusti sice osazují, ale nelze je použít všude. Vpusti mají různé rozměry, staré se proto musejí vybourat a upravit na velikost plastového víka.

Ani policisté nezahálejí, specializují se na sběrny a zpřísňují dohled. Mluvčí OŘ Policie v Českých Budějovicích Regina Tupá prohlásila, že příslušníci této problematice věnují zvýšenou pozornost především pravidelnými kontrolami. První dva zloději kovů si už vyslechli obvinění a oslovení zástupci sběren hlásí: poklopy kanálů nevykupujeme. Zloději se je podle vodohospodářů pokoušejí udat mimo krajské město.

Počet plastových mříží na kanálech se postupně zvyšuje, pohotovostní čety stačí denně upravit tři vpusti.