Jižní Čechy budou mít další rekreační oblast

Vodňany - Tři jezera o rozloze téměř 150 hektarů by měla vzniknout u Vodňan na Strakonicku. Nejprve odtamtud ale soukromá firma vytěží miliony tun štěrku a písku. Zastupitelstvo Vodňan už tento záměr schválilo a uzavřelo smlouvu. Přehlasovalo tak opozici, která byla proti a tak její zástupci chtějí teď vyvolat referendum.

Budou to pracovní příležitosti, přímé peníze pro město a ve finále, po vytěžení, i po Lipnu největší rekreační oblast v jižních Čechách. Tak vidí vybudování obřího dolu na štěrkopísek vedení vodňanské radnice. Starosta Bosňan Václav Heřman (Strana venkova) je přesvědčený, že lokalita se stane zajímavou pro vodní sporty, rekreaci v přírodě i pro rybáře. Opoziční zastupitelé mají několik argumentů, podle nich půjde o největší zásah do krajiny v dějinách města. Obávají se hluku, prachu a ničení silnic. Stanislav Podlaha (ODS) upozornil, že vznikne ohromná díra a podle předpokladů zde projede až 500 nákladních aut denně. Bohumil Chán zdůraznil, že rozhodnout by měli občané, protože zásah do krajiny je velmi razantní.

Odpůrci projektu požadují referendum, místní plebiscit chtěli spojit se senátními a krajskými volbami. V zastupitelstvu ho ale neprosadili. Starosta Heřman podotkl, že by bylo podivné najednou měnit rozhodnutí. Bohumil Chán si však myslí, že současná koalice se zřejmě obává rozhodnutí občanů.

Kdy by se u Vodňan mohlo skutečně začít těžit, zatím není jasné. Úředníky čeká ještě například ještě posuzování změny územního plánu.