Dačice se asi budou soudit o svou nemocnici

Dačice - Na začátku byl dobrý úmysl: zajistit obyvatelům Dačic komplexní lékařskou péči v městské nemocnici. Provozovatel nemocnice, firma PP Hospitals, však šel překvapivě cestou rušení nemocničních oddělení, naposled interny. Město proto již před půl rokem dalo provozovateli výpověď z důvodu porušení smlouvy. Zařízení musí PP Hospitals opustit do konce října. Firma se s tím ale nechce smířit.

V březnu letošního roku provozovatel nemocnice v Dačicích uzavírá interní oddělení. Podle něho je na vině nedostatek kvalifikovaných lékařů. „Nedostatek lékařů v malých nemocnicích je zřetelný, ať se podíváte kamkoliv,“ dodává k uzavření interny ředitel dačické nemocnice Leoš Dostál.  

Město, které před třemi lety nemocnici současnému provozovateli pronajalo, tvrdí, že zrušením oddělení byla porušena nájemní smlouva. Už od dubna má společnost výpověď. Nemocnici má opustit do konce října. Má, ale: „K 31. říjnu jsme připraveni nepředávat budovu,“ říká jasně ředitel strategie a rozvoje PP Hospitals Tomáš Tvarůžek. „Nevím o tom, že by město nebo kdokoliv jiný byl připravený tu činnost, která se v nemocnici odvíjí, plynule převzít,“ dodává ředitel Dostál.

Pacienti v nemocnici postrádají trvalé lékařské ambulance. Například za chirurgickým ošetřením musejí jezdit až do Jindřichova Hradce. Stejně jsou na tom kardiaci a diabetici. Město proto na odchodu společnosti z nemocnice trvá. „Pokud PP Hospitals nedodrží výpovědní lhůtu, tak budou následovat právní kroky,“ zdůrazňuje starosta Dačic Rudolf Hájek.

O dačickou nemocnici projevil zájem Jihočeský kraj. Zdravotnickou péči by tu mohl zajistit prostřednictvím své nemocnice v Jindřichově Hradci. „Jsme schopni a ochotni pro dačické obyvatele ty služby zajistit,“ navrhuje náměstek hejtmana Jihočeského kraje Vladimír Pavelka. Ale až ve chvíli, kdy se město a současný provozovatel dohodnou. O dalším osudu nemocnice budou zastupitelé opět jednat ve čtvrtek. Vše ale spěje k tomu, že případ skončí u soudu.