Díky orkánu na Šumavě rostou kotelny na biomasu

Šumava - Na Šumavě bude i kvůli větrné kalamitě čistší vzduch. Ve Vimperku a ve Zdíkově zprovoznili kotelny na biomasu, které začínají spalovat dřevo z polomů. Tyto kotelny podle starostů výrazně sníží škodliviny, které jdou z komína do ovzduší. Nový zdroj pocítí i odběratelé na ceně tepla, která se v dalších letech výrazně nezvýší.

Nová vimperská kotelna spálí při plném výkonu tři metry krychlové dřevní hmoty za hodinu. Nakladače ji sem přivážejí z městských lesů i z okolních pil, kde začínají zpracovávat šumavské polomy. „Orkán, který nás teď postihl, má i svá pozitiva - bude dostatek štěpky,“ říká starostka Vimperku Stanislava Chumanová (nez).

Palivo má vimperská kotelna zajištěné do konce zimy. Až se oteplí, provozovatelé sníží výkon, kotel ale nenechají vyhasnout. „V létě pojede kotel pouze na provoz teplé užitkové vody,“ plánuje vedoucí kotelny Jaromír Tomšovic.

Kotelna přišla městskou pokladnu na 25 milionů korun. Teplo dodává do blízkého sídliště, kde je 1200 bytů, tj. do třetiny města. Vimperský místostarosta Bohumil Petrášek (nez) má radost z toho, že městu se podařilo dosáhnout toho, že cena tepla se nebude zvyšovat.

Také v sousedním Zdíkově začali pálit dřevo v nové kotelně. Stála 15 milionů a teplem zásobuje 80 bytů, školu a zdravotní středisko. V okolních lesích leží po vichřici asi 2000 stromů, obec si teď podle starosty zřejmě koupí stroj na štěpky. „Ten bude stát řádově 300 000,- a předpokládáme, že štěpku využijeme v naší kotelně,“ říká zdíkovský starosta Zdeněk Kantořík (nez).

Podle správců parku nové zdroje přinesou obcím čistší vzduch. Před rokem, když v místní kotelně spalovali uhlí, byl Zdíkov zahalen v oblacích dýmu. Dnes je kouře nad Zdíkovem podstatně méně. „Pro Šumavu to znamená čistší vzduch, takže to vypadá, že toto topení má perspektivu,“ myslí si mluvčí Správy NP Šumava Radovan Holub.

V Jihočeském kraji je zhruba 10 kotelen na biomasu. Na Šumavě vyrábí teplo zatím tři takové zdroje.