Divoženka Aknádov vede děti k ekologickému myšlení

Tábor - Spojit pohádku a ekologickou výchovu - to se podařilo táborské radnici. Místní děti tak získávají vztah k přírodě pomocí příběhu o divožence, která se promění v krásnou vílu Vodánku. Ta dětem třeba ukazuje, jak se mají chovat, aby voda zůstávala čistá, nebo se stává jejich průvodcem po zajímavých místech Tábora.

Divoženka Aknádov se usídlila na břehu vodní nádrže Košín. Je špinavá a nepořádná. O tom, jak je důležité chránit přírodu, nemá ani tušení. To pochopí, až když ji žabák zavede k soše, která jí poradí, aby se umyla, protože pak bude mnohem hezčí.

Smysl projektu vysvětluje jeho iniciátorka Hana Randová: „Divoženka putuje okolím a poznává, že okolí nemusí být jen ošklivé, jaké dělá ona, ale může být i hezké a může z něj mít radost.“

Podíl na vzniku neobvyklé pohádkové knížky mají i děti z táborské mateřské školy Kollárova, které vymýšlely zvířátkům jména. Malý Kryštof Růžička si z projektu odnesl například toto ponaučení: „ Když kazíš vodu, tak by zvířátka mohla zahynout, protože by neměla co pít.“

Napravením divoženky pohádka a neobvyklý způsob ekologické výchovy nekončí. Odbor životního prostředí už s autory připravuje druhý díl. Nové příběhy víly Vodánky zavedou děti například k historické vodárenské věži v Táboře.