Na jihu Čech platí od rána stav nouze

Jižní Čechy - Je vyhlášen stav nouze. Lidé nesmí vstupovat do lesů. Výjimku mají jen lesníci. Opatření má umožnit těžařům rychlejší zpracování polomů. Zákaz vstupu se podle členů krizového štábu kraje nevztahuje na sjezdovky, které nejsou v lesním fondu. Tento stav ale působí komplikace starostům, kteří chtěli upravit běžecké stopy. Hledají teď náhradní místa.

Je pět hodin ráno. Jihočeské lesy se uzavírají. Do porostu smí vstupovat jen dělníci, kteří likvidují kalamitu a myslivci. Na dodržování zákazu dohlíží lesní stráž, do nejvíce postižených lokalit na Novohradsku a Lipensku vyjíždějí policejní hlídky.

Na tento stav už reagovali v České Kanadě. Stopy pro běžkaře upraví tak, aby se do lesů vůbec nedostali. Na Šumavě teprve zvažují, na které stezky lyžaře pustí. Zákaz podle hejtmana neovlivní provoz v lyžařských areálech: „Pokud jsou sjezdovky vyňaty z lesního fondu, tak se na ně nevztahuje ten nouzový stav,” říká hejtman Jan Zahradník. Lidem, kteří zákaz poruší, hrozí podle lesníků více než tisícikorunová bloková pokuta. Opatření potrvá až do 5. února. Orkán v jihočeských porostech pokácel přes čtyři miliony stromů. Lesníci předpokládají, že budou likvidovat následky této kalamity celý rok.