Jihočeský kraj dbá na český jazyk

Jižní Čechy - Jihočeský kraj chce dostat děti cizinců do škol. Dokonce bez ohledu na to, jestli jsou jejich rodiče v Česku legálně, nebo ne. Zahájil proto rozsáhlý projekt výuky češtiny pro cizince ze zemí mimo Evropskou unii, zatím se do něj zapojily hlavně děti z asijských zemí a Ukrajiny.

Ani pro české děti nebývá jednoduché psaní tvrdého a měkkého i nebo třeba s a z. Pro malé cizince, kteří by s nimi měli sedět v lavicích, je to téměř nepřekonatelný problém. Úplně nejhůř jsou na tom ti, jejichž rodiče pochází ze zemí mimo Evropskou unii a právě pro ně je speciální program určen. Vedoucí projektu Oldřich Bajt uvedl, že nezjišťují, zda jsou rodiče v ČR legálně, výuka je pro všechny děti ze třetích zemí. Vyučující Markéta Floriánová si myslí, že to děti baví, jsou většinou z Ruska nebo Ukrajiny.

Právě děti z Ukrajiny nebo Vietnamu do školy chodit musí, pokud chtějí v budoucnu získat povolení k pobytu nebo občanství. Oldřich Bajt doplnil, že projekt má dětem přispět, aby se snáze začlenily do společnosti a školních kolektivů. Náměstek hejtmana Jihočeského kraje Vladimír Pavelka (KDU-ČSL) podotkl, že sociální stabilizace, přizpůsobení a komunikace, byť zprostředkovaná, příslušníků ostatních národů je pro kraj velmi důležitá. Programy se liší, jsou určeny jak budoucím, tak i současným žákům. A výuka je hodně individuální, na učitele připadá jen minimum dětí. Největší úskalí češtiny jsou pro ně ve vyjmenovaných slovech a mluvnici.

Do programu výuky českého jazyka se zatím zapojila desítka dětí, jejich počet by se měl ještě letos, ale hlavně v příštím roce, výrazně zvýšit.