Nedostatek dřeva ohrožuje majitele pil

Soběslav - Majitelé pil z různých krajů uvažují, že propustí stovky lidí a omezí výrobu. Bojí se totiž nedostatku dřeva. Podle nich státní lesy omezily dodávky. Zástupci státních lesů ale mluví o hrozícím kolapsu jako o nesmyslu. Podle nich bude na trhu dřeva dost.

Soběslavská pila patří k největším v kraji - plocha určená pro skladování dřeva ale zeje prázdnotou. Obvykle tady leží stovky kmenů, teď jich tady jsou desítky. Podle ředitele Jihočeských dřevařských závodů v Soběslavi Karla Jedličky vydrží zásoba dřeva na nějakých deset, dvanáct dní.

S nedostatkem dřeva se potýkají také v menších provozech. Podle oslovených majitelů pil kulatina dodaná od soukromníků a městských lesů nestačí pokrýt poptávku. „Když nebude dřevo, tak musíme propustit lidi a skončíme s podnikáním,“ dodává s poněkud hořkým úsměvem jeden ze zpracovatelů Jaromír Kadetl.

Také hlubočtí lesníci připravují krizový scénář. „My vážně zvažujeme celoplošné propouštění a vůbec, co budeme s tou firmou dělat dál,“ říká ředitel Lesů Hluboká nad Vltavou Miloš Balák, který je zároveň předseda Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství.

Ani odboráři nemohou podle svých slov propouštění zabránit. Předseda odborového svazu Rudolf Kyncl sdělil, že se alespoň pokusí o propuštěné postarat.

Podle zpracovatelů kulatina chybí kvůli zastavení prací ve státních lesích. Jejich zástupci ale tvrdí, že je dřeva dost. „Jde o milionu kubíků, které byly vytěženy a měly by postupně přicházet na trh,“ potvrzuje generální ředitel Lesů ČR František Koníček.

Zpracovatelé sepsali otevřený dopis. Upozorňují na rizika spojená s propouštěním lidí. Pod list připojili podpis zástupci devadesáti firem. Dopis se společným prohlášení předají zpracovatelé příští týden vládě. Žádají v něm ministry, aby se začali situací zabývat.