Vzácný pár zlatých sumců skončil v sítích táborských rybářů

Tábor - Zlatí sumci jsou legendou a jejich každoroční odlovení je velkou atrakcí. V údolní nádrži Košín žijí už od roku 1974 a jsou prý jejími strážci. Zástupci Petrova cechu je pokaždé zváží, změří a na čas odvezou na sádky, kde jsou v péči veterinářů. Letos vůbec poprvé sumčí manželé ukázali i své potomky.

Před 44 lety to byli sotva kiloví sumečci. Dnes má jikrnačka 46 kilo a její partner je jen o osm kilo lehčí. Ředitel Štičí líhně v Táboře Oldřich Pecha prozradil, že se jedná o legendy košínské nádrže a traduje se o nich, že ji také hlídají. Spolu s více než stovkou lidí na výlov i dnes dohlíželi veterináři. Stela Polívková z Veterinární správy Tábor sdělila, že vše proběhlo v pořádku.

Už při loňském výlovu zjistili rybáři poranění sumčí partnerky, zřejmě rukou pytláka. Dva měsíce ji veterináři léčili na sádkách, pak putovala za svým partnerem zpět do rybníka. „Traduje se taková pověst, že kdo by ulovil zlatého sumce, zle se mu povede,“ varuje Oldřich Pecha. Rybáři u vzácných sumců vsadili na přirozenou reprodukci a letos se dočkali.