Originály obrazů Jana Zrzavého se stěhují do Prahy

Telč - Vysočina ztrácí turistickou atrakci. Originály obrazů Jana Zrzavého mohli o víkendu naposledy vidět návštěvníci telčského zámku. Expozice se totiž stěhuje do Prahy.

Přední český malíř, grafik a ilustrátor Jan Zrzavý je rodákem z Vysočiny. Nejen, že tady vyrůstal, ale také čerpal náměty ke svým obrazům. ”Narodil se v Havlíčkově Brodě, je pochován v Krucemburku, studoval tady a přál si tady mít galerii,” říká průvodkyně v Galerii Jana Zrzavého ve Státním zámku Telč Anna Chromá.

„U zrodu galerie byl můj otec. Janu Zrzavému se tady líbilo, byl tady asi dvakrát, třikrát a říkal, že by tady nebyla špatná galerie a můj otec se toho chytl, a tak to vzniklo,” vysvětluje zrod galerie kastelán Státního zámku Telč Bohumil Norek. Originály obrazů se ale z galerie, k nelibosti místních občanů, stěhují po téměř dvaceti letech do Prahy, kde se chystá výstava, která bude mapovat průřez tvorby Jana Zrzavého. Místním občanům se stěhování výstavy vůbec nelíbí, bojí se, že se výstava už nikdy nevrátí zpátky do Telče. ”To by bylo škoda, kdyby to tady mělo zmizet. To je něco, co do Telče patří,” říkají návštěvníci Galerie Jana Zrzavého v Telči.

Nejen občané Telče jsou stěhováním výstavy rozhořčeni, obavy má i místní kastelán telčského zámku: „Jsem trochu nešťastný z toho, že vlastně táta byl u zrodu galerie a já jsem vlastně, nechci říct u konce,” dodává Bohumil Norek. Originály obrazů Jana Zrzavého se do zámecké galerie mají vrátit zřejmě až za dva roky.