V Novém Světě na Šumavě obnovili česko-německý hřbitov

Nový Svět - Česko-německý hřbitov v Novém Světě na Šumavě vojáci před 32 lety na příkaz tehdejších úředníků srovnali se zemí a strhli i přilehlý kostel svatého Martina. Pozůstalí i zástupci obce pietní místo blízko Borových Lad dva roky opravovali a dnes ho farář znovu vysvětil.

Novosvětský hřbitov sloužil jako místo posledního odpočinku bezmála 200 let. V květnu 1976 sem přijely buldozery a začaly ničit. Náhrobky skončily mimo areál, těžké stroje pak přes ně přejížděly. Svědkyně likvidace hřbitova Libuše Levá popsala, že v okolí hřbitova byly poházené kosti a lebky. Starostka Borových Lad Jana Hrazánková hovořila v této souvislosti o ostudě.

V Novém Světě byli pohřbeni obyvatelé zaniklých osad. Své blízké tady měly také rodiny odsunuté po válce do Německa. Změnit stav hřbitova se rozhodli rodáci i zástupci z Borových Lad. Před dvěma lety začali prohledávat okolí. Zarostlé náhrobky vykopali a očistili, našli jich téměř 150. Jeden z nich nalezla i rodačka Marie Seigertová.

Kříže a náhrobní kameny řemeslníci postupně vztyčili. Silně poškozené pomníky a jejich torza naskládali pod bývalou márnici. „Rozhodli jsme se, že tomuto místu dáme patřičnou pietní úpravu,“ vyjádřila se Jana Hrazánková. Obnova si vyžádala téměř 800 tisíc korun. Podobný osud měl i hřbitov v blízké Kvildě. Také tady skončily některé náhrobky pod vrstvou zeminy, místní je postupně vykopali a uložili ke kostelu.

Podle oslovených historiků zaniklo podobným způsobem jen na Prachaticku deset hřbitovů. Dvě třetiny z nich se již podařilo obnovit.