Cyklistická sezona v jižních Čechách skončila

Rybník - Jihočeští cyklisté oficiálně ukončili sezónu, letos kvůli tomu přijeli do česko-rakouského pohraničí. Svou čtyřicetikilometrovou trasu, vedoucí po obou stranách hranice, zahájili v obci Rybník nedaleko Dolního Dvořiště.

Je deset hodin dopoledne a do obce Rybník přijíždějí cyklisté z celých jižních Čech na svou poslední letošní společnou jízdu. Některé sem dopravily autobusy nebo vlaky, jiní přijeli, jak jinak, na kolech. Nejstarší účastnicí akce byla sedmdesátiletá Jana Zemanová, na kole jezdí teprve pět let: „Původně jsem nechtěla jet, protože v Budějovicích pršelo, ale když je takhle, moc se těším.“ Spolu s dalšími téměř dvěma stovkami cyklistů absolvovala čtyřicetikilometrovou trasu, z níž jedna třetina vedla po rakouském území. Organizátor akce Jaroslav Zeman uvedl, že cesta je lemována nejen krásnou přírodou, ale i pamětihodnostmi. Jsou to zejména kostely, které jsou pro tuto příležitost otevřeny.

Oficiální uzavření jihočeských cyklostezek bylo v režii milovníků kol z Dolního Dvořiště. Místní cyklistický spolek pro své kolegy napekl na cestu pravé pohraniční koláče. Členka cyklistického spolku Alena Postlová na ně zadělala v sedm ráno, než šla do práce. Jižní Čechy nazývají milovníci kol cyklistickým rájem, protíná je totiž téměř 5 tisíc kilometrů tras. Vedení Nadace Jihočeské cyklostezky připouští, že jich je dostatek a s další masivní výstavbou nepočítá. Ředitel Nadace Vladimír Votřel vysvětlil: „Problém je spíš v tom, jak udržovat značení a jeho přijatelnou bezpečnostní kvalitu.“

I když letošní cyklistická sezona oficiálně skončila, řada cyklistů, pokud počasí dovolí, na kolo ještě usedne.

Jihočeští cyklisté otevřeli novou sezónu společným výletem.
Zdroj: ČT24