Rekordní dort vážil více než půl tuny

České Budějovice - O cukrářský rekord se postarali studenti v Českých Budějovicích, vyrobili největší perníkový dort ve střední Evropě. Obří zákusek vážící přes půl tuny ukázali při kulinářské výstavě Gastrofest.

Jako základní ingredience spotřebovali cukráři celkem 1180 vajec, 210 kilogramů mouky, 110 cukru, 60 marmelády a 30 litrů tuzemáku. Romana Vajdová uvedla: „Zdobíme tak, aby to vypadalo jako sníh.“ „Náročné to příliš není, dá se to zvládnout,“ dodala Vladimíra Gondeková.

Strany obrovského zákusku přesahují 3 metry, věrný obraz největšího jihočeského náměstí vyráběla padesátka učňů týden. Nejdříve upekli 72 perníkových plátů, okolo rozestavěli 56 domů a doprostřed umístili marcipánovou Samsonovu kašnu. Spoluorganizátorka rekordu Zdeňka Zaimlová vypočítala: „Dort obr váží 511 kilogramů, máme tam 20 kilo kokosu. Suroviny na výrobu stály 25 tisíc korun.“

Perníkový maxidort komisaři zapsali do české databanky rekordů. Komisař Luboš Rafaj z agentury Dobrý den, která eviduje české rekordy, potvrdil: „Parametry dortu jsou naprosto odlišující, je skutečně největší.“ A není to jediný zápis, o rekord se postarala trojice studentů z Hostouně. Za necelé tři minuty vyrobili sedm metrů dlouhou palačinku. Zhruba ve stejné době ji diváci také snědli. Ředitel Gastrofestu Vladimír Tůma si přeje, aby si zde lidé dokázali hrát, bavit se a zdravě se mezi sebou vyhecovat.

Návštěvníci Gastrofestu ochutnali pouze část obřího dortu, většina perníkových staveb směřuje k dětem do diagnostického ústavu.