Pilotní projekt České pošty na jihu Čech neuspěl

Čepřovice (Strakonicko) - Nový systém doručování zásilek v některých jihočeských vesnicích komplikuje život tamním obyvatelům a pobouřil starosty. Ti jsou totiž přesvědčeni, že tento pilotní projekt, jak tomu pošta říká, se nápadně podobá plánu na rušení malých poboček. Pošta tvrdí, že nový systém s tím nijak nesouvisí a o rušení pošt se nejedná.

Čepřovice na Strakonicku je obec s nerentabilní malou pobočkou, kterou chtěla Česká pošta zrušit. I přes slib, že k tomu nedojde, se tady systém změnil. Dopisy už neroznáší místní pošťačka, ale jednou denně je přiváží auto ze 7 kilometrů vzdálené Volyně. Mluvčí České pošty Dita Václavíková uvedla, že mobilní obslužná místa jsou vlastně náhradní formou doručování v obcích, kde je minimální vytíženost kamenné pobočky. Jedná se o pilotní projekt.

Místní ale projekt rozhodně odmítají, vadí jim, že na doporučené dopisy, důchody, nebo balíky musejí čekat jednou denně na určitém místě. Původní systém byl podle nich výrazně lepší. Obyvatelky Čepřovic mají jasno: „Bylo to stokrát lepší a tohleto se nám nelíbí vůbec. Nejvíc nám vadí, že tady čekáme jako troubové!“

Zkoušený systém se podle starostů navíc nápadně podobá původně plánovanému rušení poboček. Ty zatím fungují, jejich existence ale podle místních, postupně ztrácí smysl a mezi lidmi už začínají převládat emoce: „Všechny bych je vzala bičem! Jednoho za druhým tam a zpátky, abych nějakého nevynechala!“ Mluvčí Václavíková se brání: „Nejedná se o rušení pošt, nic není rozhodnuto.“ Starosta Libějovic Jan Chrt (nez.) však podotýká: „Myslím, že nám tím chtějí zavřít ústa a potom pobočky potajmu zrušit. Možná to jinak nazvou - třeba optimalizace.“

Starostové ze Strakonicka chtějí o způsobu doručování pošty se státním podnikem ještě jednat, všichni oslovení zástupci samosprávy ale nový systém spíše odmítají.