Policistů v jižních Čechách přibývá

České Budějovice - V jižních Čechách začalo pracovat na 60 nových policistů. O posílení hlídek na silnicích a v regionech tam žádala řada starostů. Například na Lipensku si na zoufalý nedostatek policistů stěžovali dlouhodobě.

57 mužů a žen ve zbrusu nových policejních uniformách. Dnes se z nich formálně stali policisté. Pro vedení policie i úředníky ministerstva vnitra představují hlavně odpověď na stále intenzivnější požadavky starostů. Ti chtějí víc hlídek v ulicích, nebo v rekreačních oblastech. Například na Lipensku představitelé měst a obcí s nadsázkou policisty označují za obecní kronikáře. „Kvůli nízkému počtu policistů, zejména v letní turistické sezóně, trestné činy pouze zapisují, nikoli, že by jim mohli předcházet,“ říká starosta Horní Plané Jiří Hůlka. „Právě do těchto míst zamíří noví jihočeští policisté,“ slibuje mluvčí Jihočeské policejní správy Jiří Matzner.  

Víc uniforem by se mělo objevit i kolem hlavních silnic. Požadují je hlavně radnice, které nemají vlastní městskou policii. Intenzita dopravy i problémy s tím spojené podle jejich představitelů rostou, na rozdíl od počtu hlídek. „Naši lidé tím velmi trpí a více policistů na ulicích a silnicích jenom přivítáme,“ připomíná starosta Lišova Václav Chmel. „Předpokládáme nasazení policistů hlavně do rizikových úseků,“ upřesňuje Jiří Matzner.    

Masové sliby už podle funkcionářů představují výsledky náborových kampaní. Sami noví policisté ale říkají, že o podobné práci uvažovali dlouhodobě. „Já o tom uvažoval jako kluk a vždy to bylo mé vysněné povolání,“ vysvětluje své rozhodnutí čerstvý policista Tomáš Neubauer. „Mě toto povolání zajímalo a byla jsem zvědavá, jaké by to mohlo být pro ženu,“ doplňuje jeho kolegyně Blanka Cikánová.   

Podobně velký jednorázový příliv lidí jihočeskou policii podle personalistů již nečeká. Noví policisté by se na služebnách měli objevit nejdříve za půl roku.