Prodejní výstava pomáhá píseckému stacionáři

Tábor - Výstava v píseckém kině Portyč se opakuje už pošesté a k jejímu úspěchu může pomoct během následujících dvou týdnů kdokoli. Přes sedm stovek exponátů, které vyrobili zdravotně a mentálně postižení ze tří jihočeských sociálních ústavů, je totiž na prodej. Získané peníze pomůžou zajistit provoz a vybavení chráněných dílen a možná ještě mnohem víc.

V terapeutické dílně píseckého stacionáře Duha pracují mentálně postižení klienti s keramickou hlínou, látkami, papírem ale i sklem. Vznikají tu předměty, které pomáhají zkvalitnit jejich život. „Vyrábím tady srdíčko jako dáreček pro někoho, svěřuje se klienta stacionáře Duha v Písku.  „Práce v terapeutické dílně jim dává hlavně psychické uvolnění,“ uvádí vedoucí vychovatelka stacionáře Jindra Prokopcová. „Mají hrozně velkou radost, když vidí, že o jejich zboží je zájem,“ říká hlavní organizátor výstavy Radek Kočí.   

Klienti stacionáře Duha, psychiatrické léčebny v Opařanech a stacionáře Zběšičky v píseckém kině své výrobky nabízejí k prodeji už šestým rokem. „Prvotní myšlenkou bylo pomoci postiženým dětem,“ uvádí manažerka výstavy Eva Kadlčáková. „A vyjádřit jim to, že jsou v téhle společnosti potřební,“ doplňuje Radek Kočí.

Prozatím nejúspěšnější výstava byla ta před čtyřmi lety. Během jediné dražby tu klienti ústavů prodali své výrobky za osmdesát tisíc korun. Organizátoři věří, že i letos budou úspěšní. „Při letošní vernisáži se podařilo prodat výrobky za 25 tisíc korun,“ vyčísluje Eva Kadlčáková. „Peníze se používají na nákup hraček a vybavení prostorů našeho stacionáře,“ připomíná Jindra Prokopcová.   

Pro mnohé ústavy je prodej výrobků z chráněných dílen jedinou možností jak alespoň částečně zvýšit svůj rozpočet. Prodejní výstava tu potrvá do 17. prosince. Posledních pět ročníků přineslo do stacionářů už přes půl milionu korun.