Jihočeši licitují o ceně za dostavbu Temelína

České Budějovice - Temelín dostavte, ale za finanční náhradu pro Jihočechy. Takový vzkaz dnes poslali zástupci kraje na adresu elektrárenského gigantu ČEZ. Chtějí slib, že do kraje a jeho infrastruktury v příštích letech investuje stovky milionů korun. Zatím ale na jejich požadavek nikdo nereagoval.

Za další dva výrobní temelínské bloky opravené silnice nejen kolem elektrárny. To je jeden z požadavků kraje. Jeho zástupci chtějí od energetiků už konkrétní návrhy, za rozšíření elektrárny musí výrobci elektřiny Jihočechům zaplatit. „Ta částka, kam bych se chtěl dostat, bude v řádech mnoha set milionů korun,“ naznačuje cenu za Temelín jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Oslovení krajští zastupitelé podmiňují svůj souhlas s dostavbou elektrárny finanční kompenzací pro celý kraj. „V tuto chvíli je potřeba, aby Jihočeský kraj nedoplácel na to, že tady stojí Temelín,“ je přesvědčen krajský zastupitel Jiří Netík. „Pro nás je klíčová dohoda na rozvoji dopravní infrastruktury,“ doplňuje náměstek jihočeského hejtmana Martin Kuba.

Jednoznačně podpořili dostavbu elektrárny zatím jen komunističtí zastupitelé. Usilují o zrušení čtyři roky starého usnesení, ve kterém zastupitelé odmítají možné rozšíření Temelína. „Věřím, že zvítězí zdravý rozum a Temelín dostavíme,“ je přesvědčen komunistický krajský zastupitel Petr Braný.  

Krajští zastupitelé drží v ruce klíč k územní plánu, bez jeho změny by se stavba nových bloků výrazně zkomplikovala. „Unáhlenou revokací bychom si vzali určité trumfy z rukou,“ říká Jiří Zimola.

Reakce energetiků je velmi zdrženlivá. Ve stanovisku sdělili, že s krajem i obcemi už dlouhodobě spolupracují a finančně některé projekty podporují. „Společnosti ČEZ nepřísluší komentovat politická rozhodnutí a kroky krajského zastupitelstva,“ uvádí lakonicky mluvčí ČEZ Václav Brom.   

Energetici by chtěli rozšiřovat Temelín v roce 2013. Zástupci kraje se s energetiky sejdou už v lednu. Podle nich půjde zatím jen o informativní schůzku.