Poslední prosincovou neděli tráví na českých horách tisíce lyžařů

Špindlerův Mlýn - O víkendu po vánočních svátcích se vydaly na české hory tisíce lyžařů. Nejvíce sněhu, kolem 60 centimetrů, jim nabízejí Jeseníky, Krkonoše a Krušné hory, přes půl metru hlásí i beskydská Lysá hora. Centra v Krkonoších jsou na hranici svých kapacit, plno je i na zprovozněných svazích v Orlických horách a pod Králickým Sněžníkem. Po spíše blátivých Vánocích se nyní díky mrazivému počasí a umělému zasněžování bude nabídka sjezdovek dále rozšiřovat.

„Máme vyprodáno, během víkendu přijelo kolem 10 tisíc lidí. Přesto se na čtyřsedačkách nečeká déle než 10 minut, na dvousedačkách a vlecích větší fronty nejsou,“ řekl Jiří Beran ze Skiareálu Špindlerův Mlýn. Návštěvnost si pochvalují i provozovatelé zimního střediska v Peci pod Sněžkou. „Ani to nedokážu spočítat, odhaduji to na 3500 lyžařů, auta stojí až před Pec. V provozu je vše, co máme k dispozici,“ uvedl Jiří Karlík z areálu Ski Pec, kde leží od 30 do 90 centimetrů sněhu.

Část sjezdovek je v provozu i ve střediscích v Orlických horách, Deštném, Říčkách či Čenkovicích. Poprvé se dnes rozjely vleky v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem na Orlickoústecku, i když zatím jen na půlkilometrové červené sjezdovce. „Využilo toho poměrně hodně lidí, až se musí asi 10 minut čekat. Budeme dál zasněžovat a na Silvestra by mělo být zprovozněno kolem 60 až 70 procent délky sjezdovek, kompletní budou až po Novém roce,“ řekl manažer areálu Ski Sněžník Oldřich Štos.

O něco hůře jsou na tom střediska na Šumavě, v Jizerských a Jestřebích horách, která mají jen 30 cm sněhu. Ještě méně napadlo na Vysočině nebo v Javorníkách, i tam jsou však otevřená některá střediska. Lužické hory a Česká Sibiř se letos sněhové nadílky zatím vůbec nedočkaly a ani do konce roku se podle předpovědí situace zřejmě nezlepší. Má sice mrznout, ale srážky zřejmě už nepřijdou, na horách se tak bude muset uměle zasněžovat.