Hluboká chystá významnou událost

Hluboká - V březnu mohou jižní Čechy očekávat v souvislosti se schůzkou ministrů zahraničí Evropské unie v rámci českého předsednictví uzavření zámku Hluboká, stovky policistů v ulicích a také plné hotely a restaurace. Ale už teď jsou v pohotovosti třeba památkáři a policie povolává kvůli této jediné schůzce stovky lidí z jiných krajů a dokonce na Hluboké nasadí i vojáky. Na Hluboké by se totiž mělo sejít 27 ministrů zahraničí, což jsou po prezidentech a premiérech nejstřeženější lidé, obvykle s poměrně početným doprovodem. Policistů je potřeba tolik proto, že budou muset hlídat zámek i jeho okolí, místo bylo podle nich zvoleno poměrně dobře, a navíc budou muset doprovázet kolony a řídit dopravu. Každopádně to bude náročné nejen pro policisty.

Vytížení jsou teď i lidé na českobudějovickém letišti. Původně vojenská základna už získala licenci pro mezinárodní provoz, dosud zde ale velká dopravní letadla přistávala jen v rámci zkoušek. „Už nyní jsme si jisti, že budeme schopni odbavit avizovaný počet letadel,“ uvedla mluvčí Letiště České Budějovice Martina Vodičková. Složité problémy řeší památkáři, ministr Schwarzenberg je podle nich na Hluboké prakticky „doma“. Jenže zámek je nyní hlavně památkou, což znamená přísný režim bez možnosti úprav. Přesto se ale podařilo zprovoznit například historické zámecké toalety, překvapivě byly v podstatě funkční. Ředitel Památkového ústavu České Budějovice Petr Pavelec podotkl: „V tuto chvíli je třeba zrestaurovat pouze secesní vybavení těchto toalet, potom budou sloužit jako součást prohlídkové trasy.“

Připravují se i místní hotely. Ministři mají početný doprovod, pokoje obsadí i členové ochranky a novináři. Jen těch na stejné letošní setkání ve francouzském Avignonu přijelo asi 350. Pro běžné lidi bude setkání znamenat především dopravní omezení a také uzavření zámku po celý březen. Sice tím dojde k přerušení takzvané nekonečné sezony, ale památkáři to lidem chtějí vynahradit v dalších měsících například otevřením právě dalších místností. Oficiální výzdobu ale město neplánuje.

Dlouhodobě by to ale pro jižní Čechy mělo mít spíš pozitivní přínos: kromě naplnění hotelů ve slabším období roku je to hlavně určitý druh propagace, což je pro kraj orientovaný na turistiku velmi důležité.