V 11 obcích volili občané nové zastupitele, zájem byl velký

Praha - Občané jedenácti českých a moravských obcí si dnes mohli ve volbách vybrat nové zastupitele. Ve většině obcí došlo k rozpadu dosavadních zastupitelstev, výjimkou jsou jen Želechovice nad Dřevnicí, které se odtržením od Zlína osamostatnily. Dvoutisícová vesnice má zhruba šestnáct set oprávněných voličů. Na výběr dostali ze dvou kandidátek.

V Urbanicích na Pardubicku se komunální volby staly takřka rutinou, protože si jejich obyvatelé půjdou vybírat zastupitelstvo už potřetí během tří let.

Ačkoli se volební místnosti uzavřou až dnes ve 22:00, mnohde už do odpoledne přišla volit většina voličů. Volby se v drtivé většině obcí konají proto, že tam počet zastupitelů klesl pod zákonem stanovených pět.

V Želechovicích se volí (zdroj: ČT24)

Hned dvě zastupitelstva lidé volili na Žďársku - v Rousměrově jedna z pěti zastupitelek změnila trvalé bydliště a ve Svinech jeden zastupitel zahynul. Zatímco v Rousměrově, kde do 16:00 volila více než třetina voličů, kandiduje 12 lidí samostatně, ve Svinech jsou dvě kandidátky - Sdružení nezávislých kandidátů a ODS. Do 16:00 si z nich přišlo vybrat 65 procent voličů. 

Ještě více - zhruba 70 procent voličů - přišlo do 15:30 k urnám v Urbanicích na Pardubicku, kde lidé volí zastupitele v posledních třech letech už potřetí. Stejný počet voličů čekají v Záluží na Litoměřicku. Tradičně velký zájem je o volby do zastupitelstva vesničky Kejnice na Klatovsku, jejíž starosta Karel Holoubek odhadl volební účast na 60 procent. V obci kandiduje jedno seskupení Nezávislí kandidáti. „Nevedeme tu žádnou politickou stranu a ani jí tu nechceme,“ řekl starosta.

Zhruba třetina voličů přišla do 16:00 volit v Bystré nad Jizerou na Semilsku, kde se volby konají proto, že jeden zastupitel zemřel. „Volební místnost je v kulturním domě, kde se od 20:00 koná ples. Předpokládáme, že někteří lidé spojí hlasování s návštěvou plesu,“ řekla předsedkyně volební komise Jana Houhová.

Přes polovinu z 52 voličů vybralo do 16:00 zastupitele v Žerůtkách, kde se o jejich přízeň uchází šest žen. Sdružení složené z pěti žen a jeden muž - nestraník kandiduje v Otmíčích na Berounsku. Zastupitele vybírají ve středních Čechách i v Libochovičkách na Kladensku. Důvodem voleb v Pramenech na Chebsku je to, že tam loni jeden z pěti zastupitelů odstoupil pro nesouhlas s tím, jak je obec vedená pěti individuálními nezávislými kandidáty.