Obyvatelé Mutěnic nechtějí novou ranvej

Mutěnice - Obyvatelé jihočeských Mutěnic se snaží zablokovat stavbu nové asfaltové ranveje, kterou plánuje strakonický aeroklub. Petici podepsaly už dvě třetiny obce. Letci ale tvrdí, že je to nedorozumění. Nová dráha má naopak přispět ke snížení hluku a být bezpečnější pro piloty i okolí. Stavba nové ranveje by měla stát asi 30 milionů korun.

Současná travnatá dráha je plná hrbolů, část bývá podmáčená. Některé stroje tady už poškodily podvozky, proto chtějí piloti bezpečnější asfaltovou plochu, 18 metrů širokou a 800 metrů dlouhou. Vedoucí letiště František Přibil informoval, že taková dráha by umožnila lehčí přistávání, navíc bez toho, aby trpěly podvozky.

Už teď se některým lidem z Mutěnic nelíbí, že se letadla při startu pohybují těsně nad jejich domy. Petici podepsalo 80 procent z 90 tamních obyvatel. Obávají se, že vzroste počet startujících letadel a úměrně se zvýší i hluk. Odpůrce projektu a organizátor petice Martin Král hovořil v těchto souvislostech o obrovském riziku.

Piloti argumentují, že hluk bude naopak menší. Letadla na zpevněné ploše naberou větší rychlost na kratší vzdálenost a nad domy proto budou mít větší výšku. František Přibil potvrdil, že pro obec by se podmínky zlepšily. Stavba už dokázala rozdělit obyvatele, blízké radnice i hygieniky.

Zatímco starosta Strakonic Pavel Vondrys (ODS) stavbu podporuje, mluvčí Krajské hygienické stanice František Kotrba s ní nesouhlasí. Spor teď musí rozhodnout pracovníci stavebního úřadu. Na rozmyšlenou si vzali měsíc, jak uvedl vedoucí Stavebního úřadu ve Strakonicích Jaromír Zeman.

Letiště existuje již 64 let, funguje jako vnitrostátní, využívají ho i zahraniční piloti kluzáků.