Ve škole v Horní Plané panují katastrofální podmínky

Horní Planá - Hlavním problémem školy v Horní Plané je hygiena. Podmínky pro výuku jsou zoufalé, střecha na jedné z budov se začíná propadat. Škola už dostala od hygieniků podmínku - do dvou let musí být opravená. Paradoxně právě tohle ultimátum pomohlo radnici získat na přestavbu peníze z evropských fondů.

Při deštích po zdech stéká voda, střecha se postupně hroutí, stav je havarijní. Ředitel školy Jiří Šíma si postěžoval, že v zařízení není ani záchod, ani umývárna. Hygienici situaci hodnotí jako naprosto nevyhovující. Dva roky dali radnici na to, aby závady odstranila. Další výjimku už nedostane, jak potvrdil mluvčí Krajské hygienické stanice František Kotrba.

Radnice nemá pro 200 školáků jiný azyl. Peníze na rekonstrukci se snaží sehnat už šest let. Úspěšná byla až teď. 18 milionů korun do pokladny přichází z evropských fondů. Starosta Horní Plané Jiří Hůlka se nechal slyšet, že díky těmto penězům bude stav radikálně změněn. Podle projektu firma strhne jednu z budov, na jejím místě postaví nový pavilon.

Lukáš Trymó ze společnosti G-projekt sdělil, že vzniknou nové jazykové učebny a učebny pro výuku výpočetní techniky. Škola sídlí v areálu bývalé schwarzenberské lesní správy. Po válce odsud lesníci odešli, do komplexu se nastěhovali vojáci pohraniční stráže. Stavební firma zahájí rekonstrukci školy na jaře, práce potrvají zhruba dva roky. Po celou dobu se tu žáci budou učit.