Spor o údržbu přístupové cesty rozdělil Jáchymov u Stach

Jáchymov u Stach - Na Šumavě zůstává odříznuta od světa jedna z osad - Jáchymov u Stach. Kvůli sousedskému sporu je bez údržby přístupová cesta. Řidiči traktorů s pluhy se obávají problémů, a proto do Jáchymova nejezdí. Podle starosty Stach Stanislava Prince spor nemá žádné řešení a chybí vůle k domluvě.

V osadě Jáchymov u Stach žije asi desítka obyvatel, přístupová cesta sem je však zavátá. Někteří místní si stezku každé ráno prohazují lopatou, další se brodí sněhem. „Už to nejde, máme tady tři čtvrtě metru sněhu v cestě,“ míní Martin Sedlák. Paní Dagmar Oldřichová dodala: „Jsme jako na konci světa.“ A Milan Oldřich doplnil: „Nedostane se sem ani záchranná služba!“

Spor se týká asi 400 metrů dlouhé cesty, podle majitele historické usedlosti Jiřího Bořila, kterému vede pod okny, je příliš úzká. Ze šířky jí prý ubrala stavba novějších domů a on se obává toho, že traktor s pluhem znovu poškodí roh jeho chalupy, a proto má k údržbě výhrady: „Před dvěma lety způsobil pracovník trhlinu ve stěně.“

Další obyvatelé takovou verzi odmítají, cesta je podle nich dostatečně široká. Oba tábory se nyní obrátily na soud. Stav situace je nemyslitelný, myslí si Milan Oldřich. Jiří Bořil však trvá na svém: „My jenom chceme, aby hranice komunikace byla proti stavbě zachována.“ Spor řešila opakovaně radnice, zabýval se jím kraj i ombudsman, řešení se však nenašlo. Starosta Stach Stanislav Princ (nez.) je přesvědčený, že problém spočívá v tom, že není dobrá vůle ze žádné strany.

Podle starosty dva traktoristé odmítli do Jáchymova jezdit a zimní údržba se zastavila. Také policie o sporu ví, do Jáchymova hlídka šlape několikrát za měsíc. „Většinou se jednalo o občanské soužití,“ prohlásila mluvčí Policie ČR v Prachaticích Radka Sovová. Silničáři soudí, že jde o naprosto výjimečný případ, ostatní cesty v okolí upravují bez problémů.

Obě strany mají zatím jediné řešení - počkají, až zima skončí, sníh roztaje a cesta bude opět přístupná.