Do Hluboké se chystá na demonstraci Dělnická strana i odpůrci Temelína

Hluboká nad Vltavou - Dvě demonstrace doprovodí setkání ministrů zahraničí Evropské unie, které v březnu proběhne na zámku v Hluboké nad Vltavou. Ten ale bude neprodyšně uzavřený a do jeho blízkosti se tak nikdo nedostane. Protesty proběhnou ve městě. Ohlásila je Dělnická strana a nezávisle na ní i odpůrci Temelína. Policie se už na obě shromáždění připravuje. Podle starosty Tomáše Jirsy se protesty daly čekat. Sám ale věří, že nepřerostou ve velkou extremistickou akci.

To potvrzuje i místopředseda Dělnické strany, podle kterého má jít o klidný protest. Do města má podle odhadů dorazit asi 500 příznivců, aby protestovali proti zahraniční politice Evropské unie. A klidný protest připravují i odpůrci Temelína, kteří vyloučili i blokády silnic: „My bychom chtěli upozornit na to, že v současnosti provozované jaderné elektrárny mají bezpečnostní nedostatky,“ vysvětluje Pavel Vlček z Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí.

Pořadatelé obě akce ohlásili podle zákona a ve stanovené lhůtě, radnice tak neměla žádný důvod je zakázat. K zámku, kde proběhne summit, se ale nikdo nedostane - protesty tak proběhnou ve městě. Hluboká nad Vltavou je malé městečko, kde žije asi pět tisíc obyvatel. Radní proto doufají, že protesty nakonec nepřerostou ve velkou extremistickou demonstraci. Místní obyvatelé zatím zůstávají klidní a žádné velké stěhování se nečeká.

V Hluboké se má koncem března uskutečnit jeden z nejvýznamnějších summitů v rámci českého předsednictví. Do jižních Čech se má sjet 35 ministrů zahraničí a jejich doprovod. Jen novinářů už se přitom akreditovalo asi 250 z celého světa. Kromě zámku se na zasedání připravuje i město a letiště v Českých Budějovicích.