Na Strakonicku se našla zaplavená štola

Střelské Hoštice (Strakonicko) - Tajemnou, ručně tesanou štolu objevili dělníci při opravě zámku ve Střelských Hošticích na Strakonicku. Vznikla pravděpodobně už při jeho stavbě. Původně asi sloužila k jeho odvodňování, později jako úkryt a únikový východ. Jedna část renesanční chodby ústí u řeky Otavy, druhou zatím správci neprozkoumali.

Původně to měla být jen rekonstrukce části zámku. Když ale jeden z dělníků odstranil později přistavěnou příčku, nestačil se divit. Objevil se před ním otvor vedoucí do temné, ručně vytesané štoly.

Pro pamětníky o úplné překvapení nešlo. Podle nich část renesanční chodby objevili už vojáci v padesátých letech minulého století. Dokazuje to i průlez spojující jednu její část s protiatomovým krytem umístěným v jiné části zámku. Jak doplňuje Josef Pašava, místostarosta Střelských Hoštic (ODS): „Tyto betonové roury sloužily jako únikové cesty z protiatomového krytu.“

Radek Široký, archeolog ze Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek, však částečně s místostarostou nesouhlasí. Podle něj tato štola měla spíše odvodňovací funkci, i když, jak připouští, její možné využití mohlo být také jako cesta úniková.

Chodba je částečně zaplavená. Představitelé obce, která zámek vlastní a rekonstruuje, prozkoumali pouze její část, která ústí u nedaleké Otavy. O tom, kam směřuje druhá odbočka, existují zatím jen dohady. Štola by mohla končit až na zámku Střela, který je odtud vzdálen osm kilometrů.