I malé obce již dosáhnou na evropské peníze

České Budějovice - Malé obce z jižních Čech slaví první vítězství ve sporu o evropské peníze. Napadly systém rozdělování dotací z regionálního operačního programu Jihozápad. Podle nich byl nespravedlivý a neprůhledný, a tak začaly koncem roku se sérií protestů. Jde totiž o sedmnáct miliard korun. A podařilo se jim dosáhnout změn.

Jindřichův Hradec dostal šedesát milionů korun, Strakonice a Prachatice po padesáti. Druhá výzva, tedy jedno z kol, ve kterém se rozdělují evropské peníze, byla pro větší města podle jejich představitelů opravdu úspěšná. Jenže například dvacetkrát menší Kovářov nebo Strunkovice nad Blanicí nedostaly nic. Následovala petice, protesty a stížnosti. „Za rozdělováním evropských peněz stála velká diskriminace malých obcí velkými městy,“ tvrdí starosta Kovářova Pavel Hroch. „Nám se zdá, že byly podpořeny nekvalitní projekty a jen někteří žadatelé,“ přidává se starosta Strunkovic nad Blanicí Karel Matějka.

Nyní došlo k posunu. Monitorovací výbor pravidla pozměnil. „Již předtím byla naše transparentnost maximální. Přesto jsme na některé podněty reflektovali,“ říká ředitel Úřadu regionální rady regionu Jihozápad Jiří Trnka.

Kromě jiného končí starosty tolik kritizované zvýhodnění žadatelů, kteří byli úspěšní už v minulosti. Šance obcí, které dosud neviděly jedinou korunu z evropských fondů a které požadovaly příspěvky třeba na nová školní okna nebo opravy vesnických silnic, tak skutečně vzrostly. „Kvitujeme to s povděkem. Nicméně v současné době stále nemáme všechny potřebné informace,“ uvádí starosta Matějka. „Stálo to za to. Možná pomůžeme dalším malým obcím při získání evropských peněz,“ uzavírá starosta Hroch.

Obce, města i firmy mohou podávat nové žádosti o evropské peníze do konce června, respektive září tohoto roku. Výsledky tzv. páté výzvy by pak měly být známy v průběhu listopadu.