Kvůli opravě hráze starosta povolil porazit alej topolů

Jihlava - Alej topolů v Novém Veselí na Žďársku, kterou inspektoři životního prostředí loni zakázali pokácet, nakonec přeci padne. Povolil to starosta obce. Podle něj jsou stromy staré a navíc narušují hráz rybníka. Majitel rybníka kácení obhajuje tím, že ničí rybniční hráz, kterou chce nechat opravit.

Šedesát topolů je pro občany Nového Veselí na Žďársku symbolem ukončení druhé světové války. Právě na jejím konci je tehdy vysázeli. Majitel rybníka je však chce všechny vykácet. „Chtěl vykácet prakticky všechny dřeviny. Jsou tam náletové dřeviny, například javory, jilmy, jeřáby. To stromořadí je tvořeno topoly černými,“ řekl k záměru kácení v listopadu loňského roku Ondřej Bystřický z CHKO Žďárské vrchy. „Z hlediska zákona vodního by tam tyto vzrostlé stromy neměly být,“ zdůvodnil tehdy nutnost kácení zástupce majitele rybníku Rostislav Milvalt.

Česká inspekce životního prostředí loni na podzim kácení nedovolila. Pamětníci si oddychli, že dominanta obce zůstane. Jenže to se přepočítali. Starosta obce teď rozhodl, že topoly půjdou k zemi. „My jsme si nechali udělat posudek na posouzení zdravotního stavu a na jeho základě jsme rozhodli,“ vysvětluje změnu rozhodnutí starosta Nového Veselí Ivo Jonák. „Topoly jsou krátkověká dřevina s poměrně měkkým dřevem. Pokud rostou padesát, šedesát let, hrozí zhoršení jejich zdravotního stavu,“ dodává inspektor České inspekce životního prostředí Pavel Korábek. „Pokud jsou na to peníze, tak je nutné stromy zkontrolovat. Špatné se mohou porazit a dobré nechat,“ myslí si občan Nového Veselí Miroslav Zita.

Jenže padne celá alej, a to kvůli opravě hráze. „Ta hráz je podle technickobezpečnostního dohledu v havarijním stavu a je nutná její oprava. Proto je to kácení nutné,“ je přesvědčen Pavel Korábek. O kácení stromů na hrázi je už ale stejně rozhodnuto a nikdo to nezmění. Topoly padnou do konce března. Paradoxně projektová dokumentace na opravu hráze hotová není a podle starosty není ani jisté, kde sežene vlastník rybníku peníze na opravu.