Vandalové řádí v Jindřichově Hradci

Jindřichův Hradec - Rekordní škody způsobili v posledních dnech v Jindřichově Hradci vandalové. Jeden z nich dokonce prodražil městu vánoční výzdobu o sedmdesát tisíc korun. Nápaditost a drzost vandalů nezná mezí, jejich útoku letos dokonce neuniklo ani před služebnou zaparkované auto městské policie.

Ozdoba uprostřed náměstí vydržela totiž bez úhony jen pár prvních adventních dní. Městu ji jako bonus zapůjčila firma, která dodávala vánoční výzdobu. Proto město musí také uhradit škodu. „Světelná fontána byla v nájmu, takže jsme ani nemohli uplatnit pojistku, protože to nebyl náš majetek,” uvedla Jana Říhová z Městského úřadu Jindřichův Hradec. Policie pachatele včera dopadla, jedná o dvaadvacetiletého mladíka.

Zničená ozdoba patří spolu s některými díly sprejerů k největším letošním škodám. Zpravidla za sebou nechávají mnohem menší spoušť, a jejich čin se řeší jako přestupek.

„Nejzatíženější prostory jsou centrum města a pak trasy z centra na sídliště Vajgar. Vandalismus se většinou pojí s konzumací alkoholických nápojů,” odhaduje vrchní strážník jindřichohradecké městské policie Luboš Miler.

Student, který zničil vánoční ozdobu, a mladík, který se rozhodl demolovat uprostřed dne, neuniknou trestnímu stíhání. Celkem způsobili škodu za téměř 85 tisíc korun. Jejich řádění může podle policejního mluvčího Jaroslava Berana skončit i u soudu. To ale záleží na státním zástupci a dalších okolnostech.

Město v každém případě nároky na náhradu škody uplatní. Ani to, že je pachatel známý, ale nezaručuje, že se peněz za opravu ozdoby v dohledné době dočká.