Letadla rozprašují nad Orlickými horami vápenec

Semily - V Orlických horách vápní lesy, které chřadnou kvůli překyselené půdě. Je to důsledek exhalací, které v minulosti vypouštěly do ovzduší elektrárny a další podniky. Vápnění, které má i své odpůrce,potrvá do neděle. Další práce pak budou v závislosti na počasí pokračovat zřejmě až v příštím roce.

Louka pod hřebenem Orlických hor nedaleko Říček se na několik dnů proměnila v letiště. Zásobníky umístěné v letadlech se tady plní nažloutlým práškem – dolomitickým vápencem. Piloti s ním vyrážejí nad horské svahy. „Jeden let trvá 4 až 5 minut. Za den stihneme zhruba 30 až 40 vzletů,“ popisuje svoji práci pilot Petr Ryšavý.

Stromy postupně chřadnou proto, že z překyselené půdy hůře získávají potřebné živiny. Správci lesů doufají, že se to vápněním změní. „Kyselá půda způsobuje odumírání jak půdních mikroorganismů, tak rostlin, v našem případě stromů. Je to, jako když si dáte kytku do skleničky s octem - určitě vám taky nevydrží,“ vysvětluje revírník Ondřej Wittich z Lesů ČR.

Správa Chráněné krajinné oblasti ale letadla s mletým vápencem nad Orlickými horami ráda nevidí. Bojí se negativních vlivů. Například většího uvolňování dusíku. Zdeněk Záliš ze Správy CHKO Orlické hory vysvětluje: „Následkem toho jsou stromy nadměrně vyživované dusíkem a rychle rostou. V téhle výšce ale mohou trpět mrazem, sněhem, lámou se a podobně.“

Vápnění je kvůli připomínkám ochranářů povolené pouze v některých horských oblastech. Na zhruba jedenácti stech hektarech. „Východiskem do budoucna je pěstování smíšeného lesa, který by byl odolnější,“ shodne se s ochranáři revírník Wittich.