V Krumlově zničil požár třídící linku na odpad

Český Krumlov - Město na Vltavě přišlo o třídící linku na odpad. Zničil ji rozsáhlý požár, který poškodil i halu. Radnice dnes rozhodla, že ve městě nezastaví separaci odpadu. O práci tedy zaměstnanci linky nepřijdou. Budou dál svážet papír, sklo i plasty, jen upraví způsob jejich třídění.

Z třídící linky zůstaly stát jen její kovové části, požár zcela zničil pás, rozvody elektřiny, zasáhl halu i část odpadu. V separační hale pracuje osm lidí, polovina z nich uklízí a vyváží ohořelé odpadky, další si vzali dovolenou, nebo vypomáhají v jiném středisku. Podle zástupců radnice zatím není důvod k jejich propouštění.

Podle pracovníků městských služeb se v Krumlově sběr tříděného odpadu nezastaví. V areálu skládky budou zaměstnanci odpad ručně třídit. Papír odveze rakouská firma, pro plasty a sklo. „Během příštího týdne se opět rozeběhne separace, samozřejmě v menším rozsahu. Nebude to tak dokonalé, ale tříděný materiál neskončí na skládce,” říká ředitel Služeb města a provozovatel linky Josef Pešl.

Poškozenou halu teď musí posoudit statik, teprve pak radní rozhodnou, zda koupí linku novou, nebo opraví poškozenou. Peníze chtějí čerpat z rozpočtu i od pojišťovny. „Město je pojištěné a mi doufáme, že dostaneme od pojišťovny plnou náhradu škody,” řekla místostarostka Českého Krumlova Dana Kuchtová.

Hasiči upřesňují příčinu vzniku požáru. Linku pracovníci městských služeb spustili před deseti lety. Každoročně tady roztřídili asi 650 tun papíru a stejné množství plastu. Pokud nenastanou žádné komplikace, zástupci služeb města předpokládají, že třídící linka se opět rozběhne příští rok v březnu.