Táborský Jordán projde hygienou

Tábor - Tábor se chystá na jednu z největších investičních akcí, od nánosů bahna chce vyčistit nejstarší údolní nádrž ve střední Evropě - padesátihektarový Jordán. Z fondů Evropské unie má slíbeno téměř půl miliardy korun. Na dva roky pak zasáhnou náročné práce do života ve městě, místní přijdou o svou plovárnu. Přípravy začnou letos o prázdninách a samotný začátek prací na odbahnění Jordánu je plánován na příští rok. Už letos v červenci ale chce město vybrat dodavatelskou firmu. Místní jsou většinou patrioty a pro akci mají pochopení, opozice však dala najevo, že projekt má nedostatky.

Poprvé od svého vzniku v roce 1492 byl Jordán vypuštěný před sto osmdesáti lety, teď z něj voda zmizí podruhé. Na jeho dně leží přes dvě stě padesát tisíc kubíků bahna, prozatím nikdo neví, co ukrývá. „Výška bahna je různá podle toho, v jakém místě se nacházíme,“ uvedla starostka Tábora Hana Randová (ODS). V první etapě vybuduje specializovaná firma novou výpusť, vytéct z ní musí přes dva a půl milionu metrů krychlových vody. Regulaci výšky hladiny teď zajišťuje jen bezpečnostní přepad.

Projekt předpokládá rozdělit Jordán hrází na dvě části, jedna se vypustí a do druhé se přestěhují chránění živočichové i ryby. „Postup byl dán státními orgány,“ podotkl vedoucí odboru životního prostředí radnice města Jan Fišer. Ředitel Štičí líhně Tábor Oldřich Pecha doplnil: „Odbahněním Jordánu dojde ke zvýšení kubatury vody v nádrži a lze předpokládat i zlepšení fyzikálně-chemických parametrů.“

Náročné práce zasáhnou do života ve městě. Těžká technika bude odvážet bahno po frekventované silnici do Plané nad Lužnicí, na dva roky pak místní přijdou o svou plovárnu. Většina z nich ale nutnost odbahnění nádrže chápe, vědí, že v okolí Tábora jsou další možnosti. O konečné podobě projektu budou ještě jednat zastupitelé. Už teď je ale jasné, že to nebude jednoduché, opozice dala najevo, že projekt má nedostatky. „Současný projekt nepočítá s čištěním přítoků,“ prohlásila zastupitelka Tábora za Stranu zelených Michaela Petrová.

Samotné práce na odbahnění Jordánu začnou příští rok, už letos v červenci chce ale město vybrat dodavatelskou firmu.