Přístav u lipenské přehrady probouzí emoce

Frymburk - V jižních Čechách u lipenské přehrady vyroste rozsáhlé sídliště s přístavem pro více než sto jachet. Projekt asi za jednu a půl miliardy korun vítají místní obce. Ostře proti je ale hned několik ekologických organizací a občanských sdružení. Investorům už patří pozemky, se stavbou počítá i územní plán. Představitelé Frymburka, na jehož katastru má více než 100 nových budov stát, projekt rozhodně podporují a byli by rádi, kdyby stavba začala co nejdřív, mohla by z velké části vyřešit nezaměstnanost v kraji. Odpůrci však zvažují podání trestních oznámení.

Investoři vidí projekt nazvaný Rekreační park Lipno a přístav Hruštice jako nenápadný shluk domů citlivě zasazený do přírody s přístavním zařízením. Odpůrci naopak hovoří o zbrusu nové velké vesnici zasazené do zatím minimálně dotčené přírody. „Bude tady přístaviště a 150 m dlouhé přístavní molo, které by mělo být pro 148 lodí,“ uvedl Rudolf Hankovec z Občanského sdružení osady Hruštice. Zástupce investora, společnosti UBM Bohemia, Karel Bor ubezpečil: „Nabízíme obci vybudování infrastruktury, rozvoj turismu a samozřejmě pracovní místa, což je dnes nejdůležitější věc.“

Investorům už patří pozemky, se stavbou počítá i územní plán. Představitelé Frymburka, na jehož katastru má více než 100 nových budov stát, projekt rozhodně podporují. „Jako oblast jsme ztratili veškerou možnost výroby a průmyslu, vlastně čehokoli, a naší hlavní obživou se stává cestovní ruch,“ prohlásil starosta Frymburku Ota Řezáč (nez.).

Odpůrce, soustředěné hned do několika sdružení, přesto investoři při veřejném projednávání nepřesvědčili. „Toto území patří k nejzachovalejším na Šumavě,“ poukázala Monika Machová-Wittingetová z občanského sdružení Jihočeské matky. Rudolf Hankovec doplnil: „Dojde k enormnímu zatížení celé oblasti.“ Karel Bor ale namítl: „Tyto požadavky řešíme od začátku. Snažíme se najít řešení, které by uspokojilo všechny strany.“ Rakouští investoři slibují například čističku pro celou oblast, celkové náklady odhadují na miliardu čtyři sta milionů korun. Kdy se začne stavět, zatím není jasné.

Odpůrci rozsáhlého projektu uvažují například i podání trestních oznámení. Představitelé obce by naopak byli rádi, kdyby stavba začala co nejdřív, především s odkazem na rostoucí nezaměstnanost v regionu.