Místo skiareálu budou v Boleticích naučné stezky

Boletice (Českokrumlovsko) - Jihočeský kraj upustil od plánu vybudovat na území vojenského prostoru Boletice největší jihočeský lyžařský areál. Po jednání se zástupci vojenského újezdu to dnes řekl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Podle něj šlo o velmi nákladný projekt za stovky milionů až miliardy korun. Rozsáhlé zimní středisko mělo podle bývalého vedení kraje vyrůst na vrcholu Špičák na jižním okraji Boletic. Vojáci jsou ale stále zdrženliví, kraj chce získat část cvičiště do svého majetku.

„Projekt byl od samotného počátku nereálný. Jsem spíš pro to využívat toto území v souladu s ochranou přírody a v souladu se zájmy šetrné turistiky,“ řekl hejtman. Dodal, že kraj by se měl spíše zaměřit na zvýšení turistického ruchu v oblasti Nové Pece a jejího propojení s rakouským zimním střediskem Hochficht, kde se už delší dobu plánuje vybudování lanovky, která by spojila českou stranu s alpským skiareálem. To ale zatím odmítá ministerstvo životního prostředí i správa šumavského parku.

Dřívější vedení kraje přišlo s myšlenkou vybudovat v Boleticích velké lyžařské středisko asi před pěti lety. Očekávalo od něj, že udrží v jižních Čechách více turistů i přes zimu, což by pomohlo rozvoji celého regionu. Středisko na vrcholu hory mělo mít kapacitu pro 8 500 návštěvníků denně, 32 kilometrů sjezdovek a přes 70 kilometrů běžeckých tras.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Boletice: 60 kilometrů cyklotras a 23 kilometrů cest pro pěší

Jiří Zimola:

„Máme šanci zvětšit území našeho kraje o část využitelnou pro šetrnou turistiku. Naším cílem je vybudovat v těchto místech naučné a cyklistické stezky, které by umožnily lidem nahlédnout do nedostupných částí vojenského újezdu.“

Proti záměru vybudovat na Špičáku skiareál dlouhodobě bojují ekologičtí aktivisté a zejména ochránci ptactva. Od roku 2006 totiž území patří do sítě chráněných evropských lokalit a žije v něm řada zvláště chráněných a ohrožených ptačích druhů. Ekologové proto úmysl hejtmana vítají. „Pokud se to promítne skutečně i do změny v územně plánovací dokumentaci kraje, tak je to rozhodně pozitivní počin,“ dodala Pavla Matějková z ekologického sdružení Calla.

Turisté a cyklisté mohou nyní ve vojenském újezdu Boletice využívat 60 kilometrů cyklotras a 23 kilometrů cest pro pěší v jeho okrajových částech. Přístupné jsou o sobotách, nedělích a státních svátcích. V jinou dobu se návštěva značených tras nedoporučuje kvůli armádním cvičením. Areál slouží například k výcviku jednotek, které jsou nasazeny v zahraničních misích. Loni jej využilo 103 tisíc vojáků.

Vojenský prostor Boletice
Zdroj: ČT24